torstai 28. kesäkuuta 2012

Vauvavuosi päättyy

Ensimmäinen vauvavuosi on ylihuomenna päättymässä. Se on saanut miettimään tätä kulunutta vuotta. Ihanan kamalaa esikoisen vauvavuotta.

Välillä vilahtaa mielessä se suloinen pieni, joka nukkui perintökehdossa ja makasi paikoillaan leikkimatolla, kun kävin pikasuihkussa tai kampasin naamaani kylänraitille lähtiessämme.  Tuo ikiliikkuja mölyapina (kaikella rakkaudella sanottuna) ei ole hetkeäkään hiljaa tai paikoillaan. Pelko sydänalassa käyn entistäkin nopeammin suihkussa, kun en voi koskaan olla varma, mitä tyttö on sillä välillä keksinyt omaksi viihdytyksekseen. Jos täällä on liian hiljaista, on tyttö tekemässä jotakin pahojaan. Nyt meillä asuu ihana, hampova, esiuhman tulikivenkatkuisista liekoista kärsivä vaapero. Välillä mietin, että oli se eka puoli vuotta omalla tavallaan helpompaa aikaa, mutta en silti vaihtaisi takaisin. Lausahdus: "Tämä on vain yksi OHIMENEVÄ kehitysvaihe" lohduttaa kummasti. Koska noita kehitysvaiheita riittää. Etenkin ensimmäisen vuoden aikana.

Mitä toivoisin, että joku olisi sanonut vauvavuodesta, kun olin vielä raskaana?

Vähempikin riittää. Äitiyttä ei voi suorittaa, ei, vaikka täydestä sydämestään haluaisi olla Hyvä Äiti. Niin että voisiko niihin vauvankasvatusoppaisiin kirjoittaa isosti boldattuna, että vauvan kanssa voi tehdä vaikka mitä, mutta EI tarvitse. Että tärkeintä vauvan kasvamisessa ja kehittymisessä ei ole se, mitä  tai miten tekee, vaan että on läsnä. Tee äitiydestä omannäköistäsi.


Lue joku tai vaikka kaikki seuraavista teoksista: Vuoden mutsi, Jetlagissa - yhdellä kädellä kirjoitettu opas vauvavuoteen ja Minä en sitten muutu. Avaa kummasti silmiä ymmärtämään, että tabuja on, mutta niitä voi rikkoa esim. puhumalla niistä ääneen. Toivoin, että olisin saanut nuo kaikki kirjat luettavakseni ennen lapseni syntymää. Mutta oli niistä hyötyä näin vauvavuodenkin aikana. Vuoden mutsi -kirjaa kiitän erityisesti olemattomien vatsalihaksieni kipeyttämisestä (nauramalla).


Kehitä itsellesi joko sarvikuonon nahka tai valikoiva kuulo. Jompi kumpi tekee hyvää, koska niitä neuvoja satelee ristiriitaisina joka tuutinsa, ja jonkun mielestä teet kuitenkin aina väärin. Maalaisjärjellä ja sydämellä pärjää jo pitkälle. Sinä olet oman lapsesi asiantuntija keskeneräisyydestäsi huolimatta. Toki on tilanteita, joissa neuvoja tarvitsee, mutta niitä voi sitten erikseen kysyä. Ja asioita voi tehdä myös osa-aikaisesti, kokeillen etsimällä omalle perheelle toimivaa tapaa.


Kun vauva raivoaa, hengitä syvään ja laita omaan päähäsi kuulosuojaimet. Se auttaa kummasti pysymään rauhallisempana ja vauvakin rauhoittuu nopeammin.


Kun lapsi nukkuu, lepää tai tee jotakin kivaa. Älä uhraa vauvan päiväuniaikoja kotitöille, vaan huilaa tai tee jotakin omasta mielestäsi kivaa. Ja ota oikeasti sitä omaa aikaa. Sama se, mitä teet, kunhan teet jotakin itsellesi mieluista kahden kesken laatuajan eli itsesi kanssa. Näin mielessä pysyy se, että et ole vain ja ainoastaan äiti, vaan myös Nainen.


Älä ota paineita lapsen kasvusta tai kehityksestä. Jokainen lapsi kehittyy omalla tavallaan ja omassa rytmissään. Itselle tämä oli ehkä helpointa. En tiedä, mistä sain lehmän hermot kestää 12 viikkoa kestänyttä flunssakierrettä tai viikkoa vaille viisi kuukautta kestänyttä huonoa syömistä tai neuvolan tädin  kommentteja kääpiöstä. 


Käy ulkona joka päivä. Raitis ilma tekee hyvää. Vaikka kävisit kiertämässä korttelin, käy. Mitä karmeampi ilma ulkona on, sitä voittajampi fiilis sinulle tulee, kun tulet vaunuilemasta ulkoa läpimärkänä. 


Hanki vertaistukea. Itse olisin varmaan monta kertaa repinyt peliverkkani, jos en olisi päässyt purkamaan tunteitani ja kuulemaan muiden ikätoverivauvaojen äitien kokemuksista ja fiiliksistä. Kerran viikossa keskiviikkoisin olemme tavanneet perhevalmennuksesta tuttujen äitien kanssa. Ah, kuinka lohduttavaa onkaan kuulla, että muillaKIN nukutaan/ syödään huonosti, ei vielä käännytä/ kontata/ kävellä jnejne. 

Löysin tässä taannoin kuvan itsestäni yksivuotiaana. Mieskin oli hämmentynyt kuvan nähdessään, miten olemmekaan tyttösen kanssa samannäköiset. Joskus hymyilen miettiessäni miltä rakas tyttäreni näyttää viiden vuoden päästä. En malta odottaa sitä(kään). Aika juoksee. 

6 kommenttia:

  1. Eka vuosi oli meillä kyllä raskas, toinen vuosi on ollut ihana kun tyttö kasvaa, ymmärtää ja puhuu. Yhdessä voi touhuta ja kaikki ei vaan ole niin hankalaa. Mä olen usein suihkun hoitanut niin, että neiti on kylvyssä samalla ja usein kerkiän viel kuivata hiukset ja meikatakin kun toinen läträä innoissaan vedellä :)

    VastaaPoista
  2. Aamen!

    Nyt kyllä tarvitsisin oppaan siitä, miten pärjätä nelivuotiaan uhman kanssa. Pikkukakkosen vauvavuosi menee ihan hujauksessa ohi, kun tätä tohinaa ja puhdetta on vaikka muille jakaa. Ei tässä edes enää ehdi miettiä onko vauvani normaali, kun se nukkuu huonosti tms, sillä ainut hetki päivästä, jolloin kuulen ajatukseni on illalla. Silloinkin olen liian väsynyt ajattelemaan. Ja ulosantinikin taitaa olla hieman sekavaa. Onneksi täällä jo nukutaan!

    Tsemppiä tuleviin haasteisiin! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eevi kommentistasi! Voimia teillekin. Kyllä jokainen vanhempi taitaa olla enemmän tai vähemmän pihalla noiden uhma-asioiden kanssa. Minulla oli kuulemma aikoinaan todella paha uhmaikä. Jos tyttönen perii nekin geenit minulta, hupia tulee olemaan...

      Poista
    2. Mua vähän jännittää, että millainen on meidän perheen murkkuikä! Olemme kumpikin mieheni kanssa aika kipakoita tapauksia, joten mitään lauhkeita lampaita ei meidän perheen lapset luultavastikaan tule koskaan olemaan.

      Poista
    3. Mulla itselläni kävi siten, että uhmaikä oli aivan mahdoton. Mutta olinkin sitten mahdottoman kiltti teini. Tiedä sitten (näin jälkikäteen ajateltuna), että sairastelevan yh-äidin tyttärenä en uskaltanut teini-iässä uhmata. Tosin moni minut tänä päivänä tunteva ei ole uskoa, kun kerron tarinoita lapsuudestani. Olen ilmeisesti aika rauhallisen oloinen (ulkokuori pettää ;-) tätänykyä.

      Poista

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!