torstai 14. maaliskuuta 2013

Ketutusta kerrakseen

En lukenut pelkästään ilolla Potilaan lääkärilehdestä "Terveiden odottajien neuvolakäynnit vähenevät" -artikkelia. Jatkossa tukea aiotaan suunnata yhä enemmän mm. päihde- ja mielenterveysongelmaisille. Joka onkin hyvä asia, he sitä tukea tarvitsevat. Mutta pitääkö se olla "terveiltä" odottajilta pois?

Itse olin lähinnä yllätyksestä ämmyrkäinen, kun luin, kuinka vähän neuvolakäyntejä näin kakkoskierroksella onkaan. Eka oli rv:lla 8, seuraava on vasta puolivälin ylityttyä rv:lla 22. Sitten käyntejä onkin ennen synnytystä neljä tai viisi, jos yliajalle menee. Minun tapauksessani, jos tämäkin päättää ulkoistaa itsensä ennenaikaisesti, neuvolakäyntejä tullee ainoastaan kolme, joista yksi on lääkärin vastaanotto. Tokihan käyn ultrissa, mutta silti. KOLME käyntiä koko raskauden aikana. Marmattaessani tästä neuvolaan, sieltä vastattiin: "kyllä tänne aina pääsee, jos on huolta". Joo-o. Synnytystapa-arviokin, jonne pääsen edeltäneen sektion vuoksi, tehtäneen vasta sairaalaan kirjauduttaessa, ei hyvissä ajoin etukäteen.

Kun jaoin edellä olevan linkin NaamaKirjassa, sain oivia kommentteja kavereiltani. Tässä muutama paras:


"Ei se tokan saaminen mene "samalla muistilla" ku eka raskaus. Ekan kanssa kaikki on uutta ja ihmeellistä ja ei sitä muista tokan kanssa että mitäs tässä vaiheessa nyt sitten tapahtuikaan. Meillä ekan ja toka kanssa 4,5v ikäero, oli siinä aika hemmetin paljon ehtinyt unohtaa että mites tää homma nyt menikään. Synnytysvalmennukseen olisin halunnut uudestaan, mutta terkka vaan nauro että et sää minnekään enään pääse. Ne raukat, joiden ekan ja tokan raskauden välissä on 10+ vuotta, siinä ajassa kerkee varmaan nyt jotain uudistuksia suosituksissa tullu, huono mennä vanhasta muistista..."

"Ja jos oikeesti halutaan nostaa syntyvyyttä Suomessa, niin kannattais pitää todella hyvää huolta synnyttäjistä ennen ja jälkeen - ja perheistä kans!"

"On se kummallista että kaikki se hyvä mitä Suomessa on kehitetty ja jota on tänne tultu opiskelemaan ja ihastelemaan romutetaan tajuamatta seurauksia. Lapsi- ja äitikuolleisuus on mm neuvolajärjestelmän avulla pystytty pudottamaan minimiin. Että ottaa päästä!!!"

Komppaan joka ikistä kommenttia. Raskaudet ovat erilaisia, lapset ovat erilaisia, kroppa voi olla eri kunnossa tai toimia eri tavalla eri raskauksissa.


Samalla ärrinmurrin-ketutuksella valitan samalla myös Helsingin uudistetusta keskitetystä ajanvarauksesta. Enää et voi soittaa omalle terveydenhoitajalle soittotunnin aikana, vaan soitat keskitettyyn numeroon, josta sinulle soitetaan saman päivän aikana takaisin. Plääh.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!