torstai 13. lokakuuta 2011

Imetyksestä, taas kerran

Johan rohvessori Erkki Savilahden kirjoitus (Korvike samanveroinen rintamaidon kanssa) sai keskustelupalstat täyteen. Tutkimuksia on suuntaan ja toiseen, mutta yhdestä asiasta olen Savilahden kanssa samaa mieltä: henkisesti ja fyysisesti hyvinvoiva äiti tarjoaa kokonaisvaltaisesti satavarmasti parempaa hoitoa kuin itkien imettävä. Imettämisellä ei ole mitään tekemistä hyvän äitiyden kanssa. Ja korvikkeellakin kasvaa fiksuja ja filmaattisia lapsia.

Silmän ympyriäisinä luin tämän päivän Hesaria, jossa oltiin taas tehty "laatujournalismia" ja kysytty äideiltä mielipidettä korvikkeista. Yksi sanoi, että "Ajattelin jopa, että lapsi alkaa vihata minua, kun ei saa minun tuottamaani maitoa." Hei haloo, ei se 4,5 kk vauva ymmärrä, mistä se ruoka tulee. Pääasia, että masu tulee täyteen!!

Mielestäni asiassa on kaksi pointtia:

1. Ne, jotka voivat imettää ja maitoa tulee, imettävät.

2. Ne joilla maitoa syystä tai toisesta ei tule, joilla imetys ei jostain muusta syystä onnistu tai joiden vauvat eivät yksinkertaisesti tissiä huoli, syöttävät korviketta.

Sinänsä sanana korvike on aivan kamala. Se on syyllistävä sana niille, joilla imetys ei syystä tai toisesta onnistu. Tämä on korvike sille "aidolle". Etenkin tässä yhteiskunnassa, jossa imetys on kaiken autuaaksitekevä asia, niin ei pitäisi syyllistää niitä äitejä, jotka syystä tai toisesta käyttävät vastiktta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!