perjantai 13. tammikuuta 2012

Vielä kun voit...

Luin vähän aikaa sitten Vau.fi:stä tekstin "Vielä kun voit". Tekstistä tuli sellainen olo, että mitään et voi enää tehdä, kun lapsi on syntynyt ja elämä on sen jälkeen vain neljän seinän sisällä pyörimistä. Aivan kuin lapsen myötä menettäisit elämästä jotakin suurta. Seuraavassa kommentoin muutamia listassa olleita asioita.

2. Tehdä vaarallisia extreme-temppuja, joista olet aina haaveillut, mutta jotka voivat viedä sinulta hengen.
Minähän ajoin itsekin moottoripyöräkortin loppuun Ainon ollessa jo maailmassa. Toki ymmärrän riskit, joita moottoripyöräilyyn liittyy. Tarkoituksenani ei kuitenkaan kaahailla, vaan mieluummin ajaa varovasti ja hiljaa, sitten kun pyörän selkään nousen. Se tapahtuu ehkä ensi kesänä. Anoppinihan tuumasi kuullessaan tästä suuresta haaveestani: "tapatat itsesi". Sarkastisesti vastasin: "sittenpähän kuolen onnellisena". Elämässä pitää toteuttaa unelmiaan, elää niitä todeksi. Mutta ei niitä tarvitse tehdä täysillä, sata lasissa. Muutenkaan en ole kaahailevaa tyyppiä, vaan ennemmin nautin hissuttelusta pikkuteillä maisemista nauttien.

3. Lähteä iltakävelylle.
Jaa miksei vauvan kanssa voisi käydä iltakävelyllä? Ei ehkä enää nukkuma-aikaan, mutta ennen sitä? Katsella kaunista tähtitaivasta, kävellä käsi kädessä puolison kanssa, keskustella päivän kuulumisista ja tulevaisuuden aatoksistamme. Vauvan tuhistessa makuupussissa vaunuissa.

4. Olla spontaani ja holtiton. Lasten kanssa asiat tapahtuvat hitaasti ja kaikkea on hyvä suunnitella etukäteen. On elettävä aikataulujen ja lasten ehdoilla.
Toki tunnustan, että lapsen kanssa ei lähdetä niin nopeasti ex tempore jonnekin kuin aikana ennen lasta. Se on fakta. Etenkin nyt, kun on kiinteät kuvioissa. Niitä kun ei voi oikein syöttää lapselle kylmänä. Siispä lähtemiset ja aikataulut vaativat suunnittelua. Muta en suostu sanomaan, että vauvan kanssa ei voisi tehdä asioita myös ex tempore. Sitä varten minulla on perustarvikkeilla pakattu hoitolaukku aina valmiina. Sinne heittelen kulloinkin mukaan tarvittavat ja ei kun menoksi.

5. Juoda keskipäivän kalsarikännit.
Örveltäminen on idiotismia. Mutta etteikö lapsen tulon jälkeen voisi nauttia hyvän ruuan kanssa lasin viiniä tai hääpäivää juhliessa lasillisen kuplivaa?

7. Tehdä matka Nigeriaan.
Nigeria ei ole ollut matkahaaveideni top10:ssä koskaan. Mutta vauvan kanssa voi matkustaa. Toki pienen tarpeet pitää ottaa huomioon matkakohdetta ja matkan pituutta suunnitellessa, mutta ei vauva ole este.

9. Käyttäytyä huonosti. Siksi vaikkapa lautaselle sylkemiset, tavaroiden heittelemiset ja kadulle pissaamiset kannattaa jättää lasten kanssa vähemmälle.
Daa. Tähän en vaivaudu edes kommentoimaan. Ovatko nämä ns. ohjeet kirjoitettu 16-vuotiaille teinivanhemmille?

10. Uraohjustella.
Kuka tahtoo ehdoin tahdoin vääntää 14-tuntista päivää jälkikasvun synnyttyä. Etenkin siten, ettei siitä saa asianmukaista korvausta? Elämän prioriteetit menevät lapsen tultua väistämättä uusiksi. Se on automaattista, eikä niitä tarvitse edes sen kummemmin perustella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!