perjantai 25. tammikuuta 2013

Lemppareitani

Eevi haastoi minut kertomaan lempiasioistani kulttuurisaralla. Ajattelin koota tähän samaan postaukseen lempparini sekä leffa- että musiikkipuolelta. Kirjoistakin haluaisin kovin kirjoittaa, mutta en ole pariin vuoteen lukenut muuta kuin Jetlagissa - yhdellä kädellä kirjoitettu opas vauvavuoteen-, Vuoden mutsi - ja Vaippailmiö-opukset. Halua entisellä lukutoukalla olisi lukea enemmänkin, mutta... Tekosyitä riittää. Lähtien arkisesta aherruksesta ja aikaisesta nukkumaanmenostani. Parasta lukemisessa on se, että saa hautautua sänkyyn peiton alle kahden kirjan kanssa ja ahmaista pari-kolmesataa sivuinen järkäle yhdellä istumalla. Kesketyksettä, tarinaan uppotuen, niin syvästi, että tarina alkaa elää elokuvana silmieni edessä.

Musiikki. Uskokaa tai älkää, kuuntelin ala-asteella pelkästään klassista musiikkia. Äitini vei minut katsomaan Amadeus-elokuvaa ja se teki minuun niin suuren vaikutuksen, että ostin kaikki mahdolliset Mozartin sinfoniat kasetteina ja kuuntelin ne kirjaimellisesti puhki. Vieläkin tunnistan kappaleen Mozartiksi, vaikken olisikaan nimenomaista teosta kuullut koskaan ennen. Vieläkin klassinen musiikki on lähellä sydäntäni, vaikka harvoin enää konsertteihin asti tulee lähdettyäkään.

Mozartin jälkeen suureksi suosikikseni nousi Phil Collins. Nimen omaan Phil, ei Genesis. Ne ovat minulle kaksi täysin eri asiaa. Phil on kestosuosikkini, joka jaksaa aina ilahduttaa, nyt jo lähes kolme vuosikymmentä. Hänhän ei tee enää juurikaan musiikkia, kiitos osittain kuuroutuneen korvansa. Satuin kuitenkin hänen fanisivujensa kautta kuulemaan, että hän on teki vuosi-kaksi sitten uuden Motown-henkisen levyn. Ja voi, kuinka iloinen olin, kun Kusti kantoi sen suoraan Englannista ensimmäisten joukossa minulle.

Lemppareihini kuuluvat myös seuraava sekalainen seurakunta: Muse, Adele, Queen, Kings of Leon ja Jesse Kaikuranta. Ostin viimeksi mainitun levyn heti sen ilmestyttyä ja se on soinut siitä lähtien kotonamme lähes taukoamatta. Pidän!!

Tykkään katsoa elokuvia, etenkin elokuvateatterissa. Viime aikoina ei teatteriin vain ole tullut mitään sellaista, jota kumpikaan meistä Isämiehen kanssa olisi halunnut mennä katsomaan. Täytyy katsoa, josko keväältä löytyisi joku leffa katsottavaksi. Seuraavassa kuitenkin lyhyt listaus lempparielokuvistani (ei järjestyksessä):

 • Geishan muistelmat - oi, mitä visuaalisuutta ja koskettava tarina
 • Pan's labyrinth - kylmät väreet nostattava, näpeissään pitävä aikuisten fantasiaelokuva
 • Schindlerin lista - Do I have to say more?
 • Lost in translation - suurkaupungin yö kauneimmillaan, Sophia Coppola osaa rakentaa tarinaa
 • Amélie - kertakaikkisen hyvän olon ja -tuulen tuova elokuva
 • Juno - loistavat näyttelijävalinnat ja aidontuntuisen teini-iän kuvaus
 • Leijonakuningas ja Ice Age - Rrrrrakastan piirrettyjä, tässä suurimmat lempparini
 • Taru sormusten herrasta -trilogia - en yleensä tykkää fantasiasta, enkä ole lukenut yhtään ainoaa Tolkienin teosta, mutta trilogia teki kyllä suuren vaikutuksen
 • Rakkautta vain - jouluhempeilyä, joka itkettää ja naurattaa vuorotellen
Mitkä ovat teidän kirja/ musiikki/ leffalempparit? Kertokaa lemppareitanne minulle luettavaksi/ kuunneltavaksi/ katsottavaksi.

4 kommenttia:

 1. Eikä! Taas mennään samoilla maaperillä sun kanssa. :-) Leffoista tykkään melkein kaikista, mitä olit listannut.

  Yksi kirja, joka on lukemisen alla, on Leo Tolstoin Anna Karenina. Sen haluaisin nähdä myös elokuvana.

  Tunnustaudun myös Potter Stephen King ja C.S Lewis fanittajaksi.

  Musiikin saralla ykkösiä ovat Ultra Bra, Muse (yllätys!), Aretha Franklin ja monia muita. Aivan laidasta laitaan rockista fantasiaselokuvien musiikkiin.

  Ja kannattaa katsoa Volver!! Penelope Cruzin taidonnäyte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anna Kareninan luin joskus teinivuosina. Kiitos tuosta Volver-vinkistä!

   Poista
 2. Olen haastamassa sinut blogissani. Julkaisen tekstin pian :)

  VastaaPoista

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!