maanantai 12. joulukuuta 2011

Meidän vauva on paras vauva

Lausahdus tuli mieleen sen erään valmisruokayhtiön mainoslauseesta. Mutta olen huomannut huolestuttavan seikan. Kaikkea lapseen liittyvää pitäisi suorittaa. Se saa kiiltävimmän kruunun, kuka pahoinvoi pisimpään ja rankimmin raskausaikana, kenen harjoitussupistukset veivät aikaisemmin sairaslomalle, kenen synnytys kesti yli kaksi vuorokautta.

Nyt, kun lapset ovat tässä maailmassa, kilpailu jatkuu. Kuka hymyilee ensimmäisenä, kuka saa ensimmäisenä hampaita, kuka kierii ensimmäisenä. Ja sitten puhutaan suloisilla termeillä kuten lapsentahtisuus. Kunhan meidän jälkikasvumme on se kaunein, nopein ja voimakkain, kehittynein ja osaavin yksilö kaikista.

Itsekin vertaan tytärtämme muihin. Siltä ei voi välttyä muita vauvoja tavatessa. Tuumaan vain, että "kappas, naapurin Kaisa osaa jo kääntyä" tai "onpa Kari taitava, kun osaa jo istua". En suostu lähtemään tähän kilpajuoksuun mukaan. En. Tämä kilpajuoksu kun on loputon suo. Aino kehittyy omaa tahtiaan, joka on kuitenkin eri kuin kenelläkään muulla vauvalla. Ainolle on yksi ainoa oikea kehitystahti. Hänen omansa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!