sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Sanoja, sanoja

Aino puhuu. Paljon ja äänekkäästi. Pieni papupata on koko ajan äänessä. Osaksi suusta tulee käsittämätöntä, hollantia muistuttavaa mongerrusta, mutta päivä päivältä enemmän ymmärrettäviä sanoja.

Isämiehen kanssa innostuimme eräänä päivänä laskemaan tyttösen osaamat sanat. Siis ne, joita hän käyttää oma-aloitteisesti, eikä vain meidän perässä toistaen. Listaan kertyi paljon sanoja, verbejä ja substantiiveja. Adjektiiveja Aino ei vielä osaa käyttää, eikä tarvitsekaan. Sanoja kertyi pitkälti yli sata. Ainon hoitotätikin on sanonut, että tyttö puhuu todella paljon ikäisekseen.

Vaikka sanotaan, että liikkuminen ja puheen oppiminen eivät liity toisiinsa, itse uskon, että kun Aino oli hidas liikkeellelähtijä, ehti hän opetella puhumista.

On mahtavaa, kun ymmärtää suurimmaksi osaksi, mitä tyttö höpöttää. Ja jos ei ymmärräkään, Aino toistaa vakavana kulmat hivenen rypyssä sanaa niin kauan, että äiti tai isämies tajuavat, mistä on kyse. Elämä on helpottanut huomattavasti, kun on yhteinen kieli.

Parhaita lausahduksia ovat mm.
- takkotti (traktori)
- eipää oilla ja uuttolla (ei tarvinne selityksiä :-D)
- putosi (mikä tahansa, jos putoaa)
- uppista (kun itse kompastuu tai tv:ssä ollut pingviini kaatua muksahti)

Toki kävelevä lapsikin auttaa paljon, kun yli kymppikiloista vuoroin tiukaksi, vuoroin ylikeitetyksi makarooniksi heittäytyvää reuhtovaa lasta ei enää koko ajan tarvitse kantaa, vaan hän voi kävellä myös itse. Toki kävelytaitoa käytetään myös äidiltä tai isämieheltä karkuun juoksemiseen. Autotie on erityisen houkutteleva paikka. Meidän onkin tarkoitus ostaa Ainolle talutusreppu vaaratilanteiden välttämiseksi.

2 kommenttia:

 1. Tuota vaihetta meilläkin odotellaan, nyt 11 kuukautisen kanssa. Minkä ikäisenä Aino sanoi ensimmäiset sanansa? Nythän noita on kyllä jo kertynyt ihan tuhorromasti - taitava tyttö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leila ja Sini, heititpä vaikean kysymyksen. Piti ihan Isämieheltä kysyä.

   Yhdeksänkuisena Aino alkoi sanoa äiti. Sen jälkeen uusia sanoja ei tullut vähään aikaan, mutta sitten vajaan vuoden ikäisenä alkoi sanoja tulla äkkiä lisää. Uskoisin, että merkitystä on myös Ainon vanhemmilla hoitokavereilla.

   Poista

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!