maanantai 13. tammikuuta 2014

Kahden lapsen vanhempana

Moni on meiltä kysellyt "onko se helpompaa, kun kyseessä on toinen lapsi?". Itse jäin asiaa ihan miettimään pidemmäksikin aikaa. Helpompaa, tavallaan. Itse kuvailisin sitä kuitenkin seuraavin sanoin: se on kuin vaihtaisi tanssipartneria. Esikoisen kanssa kun on "tanssittu" nyt kaksi- ja puoli vuotta ja nyt paikalla onkin vakipartnerin sijaan joku aivan uusi, jonka tavat tanssia askeleita myöten pitää opetella uusiksi, ennen kuin tanssi taas alkaa sujua.

Vaikka perusasiat ovat selkäytimessä, esim. soseiden aloitusfaktat ovat lahjakkaasti unohtuneet ja ne oli hyvä kerrata neuvolan antamasta vihkosesta. Samoin useimmat kehitysvaiheet ovat painuneet unholaan tai niitä odottaa huomattavasti viivästyneinä. Esim. Aino oppi ryömimään vasta 8½-kuisena, ja hän sai ensimmäisen hampaansa vasta viikkoa ennen ensimmäistä vuosipäiväänsä. Myös mitoissa sisarukset kulkevat niin eri käyriä kuin mahdollista.

Jotenkin silti tämä kakkosen kanssa on helpompaa. Kun tietää, että kukin haaste kestää vain aikansa ja pian tulee joku uusi vaihe. Niitä kun lapsilla aina riittää, the Vaiheita. Sitä on jotenkin varmempi vanhempana, luottaa omaan vaistoonsa, ja tietää, miten haluaa omat lapsensa kasvattaa. Myös hyvää tarkoittavat ohjeet ja neuvot on entistäkin helpompi laittaa toisesta kuuloelimestä sisään ja toisesta ulos, kun ITSE tietää, mikä on meidän perheelle parasta. Toisen lapsen saaneena ei myöskään hätkähdä ihan pienestä, eikä hyppää ilmaan joka kerta, kun vauva inahtaa.

2 kommenttia:

 1. Meillä on kaks kuukautta vanha esikoinen ja kun sairaalasta päästiin niin yöt meni heraillen ja kattoen hengittääkö poika. Nyt kahdessa kuukaudessa olen oppinut vanhemmuudesta jonkin verran. Toisen lapsen kohdalla onkin varmasti varmempi olo vauvan kasvattamisessa. :-)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä kirjoituksesta! Kiva tietää, että ainakin joltain osin on toisen lapsen kanssa helpompaa vaikka tietysti työmäärä lisääntyy. Just ajattelen sitä psyykkistä puolta ja varmuutta, kun tämän ekan kanssa on varmaan mennyt hirveästi energiaa ihan turhaan panikoimiseen ja hötkyilyyn.

  Tanssipartnerin vaihto on hyvä vertaus :)

  Vielä ei vauvakuume ota valtaa, mutta toiveena kuitenkin ikäero seuraavaan max. 3v. se mitä nyt itse voi asiaan vaikuttaa.. Mielikuvaharjoittelu kahden vanhempana on nyt kuitenkin alkanut. :)

  Mukavaa kevättä sinne kaksiin tanssikuvioihin!

  -K

  VastaaPoista

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!