lauantai 27. lokakuuta 2012

Dieetille

Tyttösemme joutuu dieetille. Enemmän se tekisi terää mammalle, mutta nyt on laitettava vaakakuppiin lapsen hyvinvointi.

Ainon tuotokset ovat olleet viimeiset neljä kuukautta todella löysää, lähes maitokakkaan verrattavaa. Lisäksi pienen iho on lehahdellut vaippa-alueelta tulipunaiseksi lähes joka toinen päivä. Samalla iho on ollut rikki, kuuma ja kosketusarka. Onpa ollut iltoja, jolloin itseäkin on alkanut itkettää vaipan pukeminen selvästi kipeälle lapselle. Illat ja yöt ovat pelastaneet Bepanthen ja hahtuvaimu ihoa vasten.

Tähän on saatava joku roti. En halua enää katsoa kipeää lasta. Olkoonkin, että hän ei näytä kipuilevan vatsaansa ja rupsautuksetkin saavat vain hihityksen aikaiseksi, päästäjässä itsessään. Tyttö tuntuu muutenkin perineen äitinsä herkän suoliston. Auta armias, jos tyttö (tai äiti) syö tuoretta leipää tai suuren määrän parsakaalia... Jätän tarkemmat kuvaukset kertomatta, te lukijat voitte päätellä lopun ;-)

Kysyimme korvakontrollissa neuvoa lääkäriltä. Huomisaamusta lähtien tyttösemme syö kaksi viikkoa gluteenitonta, maidotonta ja munatonta ruokaa. Se toki vaatii vähän erikoisjärjestelyitä mm. hoitopaikassa, mutta olen valmis sen tekemään. Tänään ostoslistalle päätyi mm. tattarihiutaleita, Yosa-jogurtteja ja kauramaitoa. Kaksi viikkoa ja sitten aloitamme ruokien palautuksen yksi kerrallaan.

Jos eliminaatiodieetti toimii ja paljastaa oireiden takaa jonkun ruoka-aineen, hyppään ilosta ilmaan. Helpompaa on osata välttää oireita aiheuttavaa ruoka-ainetta, kuin kärsiä ikävistä oireista. Jos selvyyttä ei saada ja oireet jatkuvat, sitten lähdemme tarkempiin tutkimuksiin. Onneksi useimmat tämänikäisten ruokayliherkkyydet menevät iän karttuessa ohi.

8 kommenttia:

 1. Voi pientä :(

  Aika erikoista että lääkäri suosittelee noin rajua diettiä heti alkuunsa. Meillä oli aikoinaan sama vaiva tytöllä kun oli vajaa vuoden ikäinen. Neuvolasta sain neuvoksi jättää maitotuotteet pois, ihan vaan kokeeksi. Neuvona oli että ensin siirryttäisi Hylaan ja jos se ei auttaisi niin sitten laktoositon dietti. Jos sekään ei olisi auttanut niin sitten olisi ollut jatkotutkimuksia tiedossa. Hyladietti auttoi ja se olikin käytössä lähes pari vuotta ja sitten siirryttiin pikkuhiljaa takaisin tavalliseen maitoon. Sitten ei enää ollut vatsan kanssa mitään ongelmia.

  Toki teillä voi olla syynä joku muu kuin maito mutta aika hurjalta dietiltä tuo kuulostaa :(

  Voimia seuraavaan kahteen viikkoon sinulle ja Ainolle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Johannah. Lääkäri sanoi, että nuo ovat yleisimmät yliherkkyysoireita aiheuttavat ruoka-aineet tämän ikäisellä. Mä en koe dieettiä hankalaksi. Jos tulevat kaksi viikkoa paljastavat, mikä aiheuttaa pienen kivut, olen vain iloinen siitä pienestä vaivannäöstä, jota nyt pitää tehdä.

   Poista
 2. Älä yosaa tai kauramaitoa, jos glut. diettiä koetatte. surutta vaan se kaurakin pois..
  eli riisi/soijamaitoa ja alpron soija jugurtteja vaikkapa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lääkäri sanoi, että kaura sopisi. Kiitos ehdotuksesta Kippuralla. Kokeilemme ekan viikon kauramaidolla ja sitten lähtee sekin veks.

   Poista
  2. Ei se lääkäri sitä tiedä mikä sopii ja mikä ei, etkä sinäkään automaattisesti ilman kokeilua =)
   Näin meille on jo kaikkien kolmen allergikon kanssa allergialääkärit+ravitsemusterapeutit sanoneet.
   Testejäkin voi tehdä, mutta pienillä ne voi näyttää väärinkin, ja se varmin tulos tulee välttämisdieteillä.

   Poista
  3. Ollaan nyt oltu viikko täysin gluteenittomalla, kiitis vinkkisi! Ero on huomattava: kakka ei enää haise, koostumus on kiinteytynyt huomattavasti ja lehahtelujakaan ei ole enää ollut. Jee! Tästä on hyvä jatkaa.

   Poista
 3. Voi kökkö! Meilläkin taitaa olla edessä maidoton kokeilu. Pojan maha menee heti kuralle, kun on syönyt jotain missä on maitoa. :-( Tänään piti tehdä aamupuuro vetee. Jospa se auttaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi teidän poikasta! Toivottavasti maidottomuus auttaisi.

   Poista

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!