perjantai 22. kesäkuuta 2012

Päivähoitoon viepi tie

Teet niin, teet näin, aina teet väärin päin. Vaikka tiedät itse toimivasi itsellesi ja omalle perheellesi parhaalla mahdollisella tavalla, joku toinen (äiti) tietää aina sinua paremmin kuinka pitäisi toimia.  Kaikista vähiten äitinä olemisesta tiesin etukäteen siitä, kuinka vanhempana oloon kuuluu mustavalkoisen, VAHVAN mielipiteen omaaminen asiasta kuin asiasta. Oli kyseessä sitten vauvanhoito, lapsenkasvatus, vaipatus, päivähoito tai purkkiruoka, talvihaalarin merkki tai nokkamukin malli - joko olet mustaa tai valkoista, joko yhtä tai toista mieltä, puolesta tai vastaan. Joudut AINA valitsemaan puolesi.Aiemmin paasasin blogissa päivähoidosta ja sen ankeasta tilanteesta Helsingissä. Nyt meillä kävi niin onnellisesti, että saimme Ainolle paikan yksityiseltä perhepäivähoitajalta elokuusta lähtien. Muutama tuttu on kysynyt: MITEN te sen teitte?

Kyse oli onnellisista sattumista tai johdatuksesta tai jostakin suuremmasta kuitenkin. Valitin päivähoitotilannetta taloyhtiön kevättalkoissa saatuamme tuon "hylkypuhelun". Kuuloetäisyydellä oli taloyhtiömme toinen perheenäiti. Hän sanoi kysyvänsä, tietäisikö heidän eläkkeelle jäävä pph:nsa ketään, jolla olisi vapaata paikkaa syksyksi. Törmäsin tähän äitiin heti seuraavana päivänä ja sain hoitajan numeron. Kun soitin, kuulin, että paikka oli vapautunut edellisenä päivänä. Kannatti avata suunsa!!

Nyt olemme käyneet keskustelemassa hoitajan kanssa pariin otteeseen ja olemme törmänneet myös läheisellä leikkikentällä. Hän tuntuu olevan jalat maassa -tyyppi, tykkäävän aidosti lapsista ja hänellä on hyvä "tatsi" hommaan näin sivusta seurattuna. Hän on hoitanut lapsia kotonaan 19 vuotta ja jotakin hänestä kertoo se, että hänellä on nyt hoidossa samasta perheestä jo kolmas lapsi (isommat ovat jo koulussa). 

Vaikka samalla kärvistelen tunteen kanssa, että voisin jatkaa vielä kotona, ja että Aino on vasta 13 kuukautta, kun hän lähtee hoitotielle, samalla koen, että tuo mahdollisuus tuli meille annettuna. Etenkin, kun tiedän, miten vaikea hoitotilanne oikeasti on, emme voi jättää tuota tilaisuutta käyttämättä. 

Olisi niin paljon helpompaa tehdä näitä ratkaisuja, jos ei olisi vaihtoehtoja. Jos olisi vaan pakko mennä töihin, kuten esim. keski-Euroopassa tehdään. Syyllisyys kolmetoistakuisen laittamisesta päiväkotiin olisi silloin paljon pienempi. (Itse olen mennyt hoitoon viisikuisena, kun yh-äidin oli pakko palata työelämään) Seurallinen ja sosiaalinen Aino saa leikkiseuraa ja virikkeitä. Äiti saa itselleen virikkeellistä aivotoimintaa ja aikuisten haasteita. Uskon, että tästä ratkaisusta hyötyy koko perhe, kunhan vain en itke silmiäni päästä ensimmäisinä hoitoviikkoina. 

Jollekin kotonaolo sopii. Minä koin jo raskausaikana, että en ole kotiäitityyppiä. En pysty mitenkään kuvittelemaan mielessäni, että olisin kotona, kunnes lapsi täyttää kolme vuotta. Hatunnosto niille, jotka näin tekevät. Minusta on tärkeintä tehdä vain niin kuin oma sydän ja järki sanoo.Ja jokaisella on oikeus sellaiseen ratkaisuun, joka omasta mielestä palvelee omaa perhettä parhaiten. On rohkeutta tuntea itsensä ja tehdä valintoja sen perusteella. 

5 kommenttia:

 1. Mua kaveri kritisoi jo kautta rantain (paljastui vielä niin ikävästi, että mulle tuli viesti, jonka piti mennä yhdelle yhteiselle kaverille) siitä, kun joudun ensi vuoden tammikuussa palaamaan koulun pelkille tytön ollessa 10kk. Eikä siinä kai vielä mitään, mutta kun koulumatkan takia (160km) joudun vaihtamaan aikuispuolelle, joka tarkoittaa kerran kuussa viikon intensiivi opetusta koululla, ja tarkoitus on aina tämä yksi viikko asua koulun asuntolassa. Kuulemma lapsi kasvaa ja kehittyy vielä niin hirveästi, että jään kauheasti kaikesta paitsi.
  Itelle tuo ei ole ongelma (muuta kuin sen suhteen että järjestyisi jonkinlainen hoitopaikka aina noiksi viikoiksi), onhan sillä lapsella isäkin. Miksiköhän se kuitenkin on hyväksyttävämpää, että isä lähtee viikon työmatkalle, kuin se, että äiti jättäisi isän viikoksi lapsen kanssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  2. Kiitos kommentistasi LauraR. Harmi, että sait kuulla asiasta tuolla tavalla tökerösti. :-( Arvaan, että olet itsekin miettinyt erilaisia ratkaisuja. Ulkopuolisilla ei pitäisi olla mitään nokan koputtamista perheen sisäisiin asioihin. Mutta aina joku tietää paremmin. Valitettavasti.

   Toivotan sinulle jo nyt tsemppiä opiskeluiden jatkamiseen sekä opiskelun ja perhe-elämän yhdistämiseen.

   Poista
 2. Ihanaa, kuulostaa tosi hyvältä! Mahtavaa että hoitoasia ratkesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ^Niinpä. Kaikella on aikansa ja tarkoituksensa.

   Poista

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!