maanantai 28. huhtikuuta 2014

Matkalla kahden lapsen kanssa

Voisin kirjoittaa pitkän pätkän siitä, millaista on elämä kahden lapsen kanssa. (Vähän erilaista, kuin kuvittelin. Tähän lupaan palata tuonnempana.) Keskityn kuitenkin tällä kertaa kirjoittamaan kevätreissustamme Berliiniin, jossa saimme vajaan viikon verran nautiskella keväästä koko perheen kesken. Mitä reissusta jäikäteen ja mitä opimm eli mitä vinkata matkaa lapsen (tai monikossa) kanssa suunnitteleville.

Lapsen kanssa matkustamisen onnistuminen on kuitenkin ennen kaikkea perheen vanhemmista kiinni. Jos vanhemmat varautuvat tarpeeksi hyvin, relaavat ja nauttivat itsekin, niin tekevät perheen pienimmätkin. Matkalla saa nauttia valmiista lounaasta tai siitä, että joku muu siivoaa pöydän syömisen jälkeen. Eikä tarvitse huolehtia siivoamisesta. Siitä, että voi pihauttaa skumppapullon auki lasten mentyä nukkumaan, vaikka olisi arki-ilta. Siitä, että ei tarvitse tuijottaa kelloa tai aikatauluja, vaan voidaan tehdä sitä, mikä parhaimmailta kunakin päivänä tuntuu.

Ennen matkaa:
1. Pakkaa lapsen tavarat omiin laukkuihinsa. Meillä oli matkassa kaksi matkalaukkua ja kaksi käsimatkatavareppua. Oli helppoa, kun toisen lapsen tavarat oli toisessa laukussa ja toisen toisessa, näin tarvittavat löytyivät nopeasti. Oivan hoitorepussa oli pojan tarvitsemat vaipanvaihtovälineet, ruuat yms. ja Ainon repussa säilytimme varavaatteiden lisäksi porukan juomapulloja. Me pääsimme istumaan vierekkäin, mutta jos käy niin, että lennolla joutuu eroon muusta perheestä, on kätevä, kun lapsen tavarat ovat omassa kassissa. Pakkaa vauvalle joku tutun tuoksuinen esine mukaan. Matkalla Oiva nukkui tuttu unirätti nyrkissä.

2. Ota etukäteen selvää, onko matkakohteessa jotakin turisteille tarkoitettua etukorttia. Sen kautta saa usein esim. liikkua julkisissa liikennevälineissä ilmaiseksi.

3. Ota myös selvää (jos mahdollista), millaista lastenruokaa paikan päältä saa. Me emme löytäneet mitään Suomessa myytävää vastiketta Oivalle Berliinistä edes isosta marketista. Ja ruuissa oli monia sellaisia ainesosia, joita täällä ei lapsille suositella (esim. sokeria ja pinaattia). Saksankielentaitoisesta Isämiehestä oli suuri apu ostoksilla! Mistään ei myöskään löytynyt lapsille tarkoitettua sokeroimatonta puuroa. Onneksi olimme ottaneet kotoa mukaan tutut kaurahiutaleet. Vaikka laukku tuntuisi painavan kuin synti (meillä mennessä kolmesataa grammaa alle painorajan), jäi laukkuun tilaa tuliaisille palatessa. Muista myös mahdolliset lääkkeet (meillä oli mukana nestemäistä Panadolia mukana) ja maitohappobakteerit. Muista myös käsidesi ja laastarit ja pidä niitä aina päivärepussa mukana.

4. Pakkaa taaperolle lennon ajaksi puuhapussi, josta löytyy taaperolle niin syötävää kuin tehtävääkin. Meidän puuhapussissa oli rusinoita, myslipatukka, pillimehu, hedelmäsalaattia (nämä ostettu turvatarkastuksen jälkeen), lempipehmolelu, Pupu Tupuna -satukirja taskuun mahtuvana versiona ja pieni lehtiö piirustuspaperia. Näin taapero malttaa pysyä edes hetken paikoillaan. Pakkaa vauvan lentokassiin ainakin kahdet vaihtovaatteet. Meillä molemmat tulivat paluumatkalla käyttöön, kiitos niskakakkojen.

5. Pue lapsi lennolle kerroksiin. Lentokentällä saattaa olla hyvinkin kylmä ja lentokoneessa taas vuorostaan kuuma. Kerrospukeutumisella lämpötilaeroja on helppo tasoittaa. Lisäksi mukanamme oli iso huivi, joka toimi lennolla Oivan peittona ja kentällä lisälämmikkeenä.

6. Laita lapselle ennen lennolle lähtöä puuduttavia korvatippoja (Orodrops). Näin minimoit korvaongelmat paineenvaihteluiden aikana.

Matkalla:
1. Varaa kaikkeen tuplasti tai triplasti aikaa. Syömisiin, siirtymisiin paikasta toiseen, ostoksiin. Tällöin ei tarvitse hermostua venyvistä aikatauluista.

2. Keskity lapsiin, ei omiin mielenkiinnon kohteisiin. Ota selvää, onko lähistöllä esim. lapsille sopivia leikkipaikkoja. Mitkä käyntikohteet kiinnostavat lapsia. Pidä myös ohjelmattomia päiviä, jolloin on oikeasti aikaa leikkiä leikkipuistossa tai sisällä, katsella ja ihmetellä kotikonnuista erilaisia maisemia. Käykää juna/ metro- tms. ajelulla vai ajelun itsensä vuoksi. Se on elämys paitsi lapselle myös aikuiselle.

3. Ota mukaan rattaat ja kantoväline. Jompi kumpi lapsista voi nukkua rattaissa ja toinen kantorepussa. Tällöin kummankaan lapsen ei tarvitse viettää rattaisiin kahlittuna liian pitkää aikaa ja kaiken uuden keskellä lapsella on turvallinen olo olla lähellä vanhempaa. Suosittelen lämpimästi Tula-kantoreppuja. Pienemmässä viihtyy Oiva erinomaisesti ja taaperokokoisessa Aino veteli reissussa ainakin parina päivänä hyvät päiväunet.

4. Jos mahdollista, vuokraa ennemmin vuokra-asunto kuin menet hotelliin. Tätä suosittelen seuraavista syistä:
  • asuminen voi tulla edullisemmaksi
  • lapsilla on reilusti tilaa leikkiä
  • ruokaa voi laittaa myös itse (lapsille saa kotitekoista ruokaa) ja aikaiset aamiaiset onnistuvat, vaikka hotellissa aamupalapöytä ei olisikaan valmiina lasten heräämisaikaan
  • matkaan ei tarvitse ottaa niin paljoa vaatteita, kun ne voi pestä paikan päällä
5. Osta pullovettä (ainakin lapsille, jos et itse sitä juo). Berliinissä vesijohtovettä ei kerran sitä haistettuaan tullut mieleenkään käyttää muuhun kuin tiskien käsinpesuun.

2 kommenttia:

  1. Kiva kirjoitus ja mukavia vinkkejä meille tulevaan reisuun, vaikka me vielä olemmekin yksilapsinen perhe :) Muutenkin pidän tavastasi kirjoittaa ja aiheet ovat ajankohtaisia ja oikeasti hyödyllistä jakaa muillekin. Aluksi kaipailin hieman kuvia, mutta kyllä mielekäs sisältö korvaa ne monin kerroin. jatkaa samaan malliin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi ja palautteestasi, Sini! <3 Lämmitti todella mieltä!

      Poista

Jätäthän puumerkin käynnistäsi, kiitos!